Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας, Διαλόγου και Ανάπτυξης οι Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: “Το 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας, Διαλόγου και Ανάπτυξης με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πολιτισμών και να αναδείξει την επίκαιρη σημασία των αξιών της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης.

Η μέρα αυτή τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αλλά και των λαών με την αναγνώριση και αποδοχή της ετερότητας, με το σεβασμό στο «άλλο- το διαφορετικό», την αναθεώρηση παγιωμένων απόψεων και στάσεων. Για να πετύχει το εγχείρημα αυτό τα βασικά στοιχεία που οφείλουν να καλλιεργηθούν είναι: ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη, μη εθνικιστικός τρόπος σκέψης.

Τα οφέλη πολλαπλά και αφορούν την πολιτισμική εξέλιξη ολόκληρης της ανθρωπότητας καθώς, με την αξιοποίηση των διαφορετικών εμπειριών και πολιτισμικών βιωμάτων, προσεγγίζονται θέματα από διαφορετική οπτική και οδηγούν στην ανάπτυξη νέων ιδεών, στην καινοτομία και την οικουμενική συνείδηση.

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ευρώπη αποδεικνύει πως ως ανθρωπότητα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε πριν παραμερίσουμε οικονομικά συμφέροντα, μισαλλοδοξίες, εγωπάθεια, τα στοιχεία δηλαδή που οδηγούν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη φτώχεια και εξαθλίωση και στις ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων.

Oι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουμε την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και των φύλων, το δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την αναγνώριση όλων των πολιτισμών του πλανήτη ως ζωντανούς οργανισμούς της βιόσφαιράς του”.

Πηγή κειμένου: https://www.thes.gr/politiki/oikologoi-prasinoi-epilektiki-siopi-thyma-tis-i-eirini-kai-i-anaptyxi/amp/

Related Posts