Πρακτικές εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, πρόβλεψη βλαβών σε μηχανές και κτήρια, πρόβλεψη συμπεριφοράς προς αποφυγή κινδύνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ρομποτικά μηχανήματα για χρήση στη γεωργία ακριβείας, αλλά και για τη βοήθεια ατόμων που χρήζουν υποστήριξης, είναι μόνο μερικά από τα απτά αποτελέσματα των ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Κάποιες από αυτές υλοποιούνται ήδη σε μικρή κλίμακα και κάποιες άλλες θα χρησιμοποιηθούν σύντομα συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων.Το σύστημα επανάχρησης αστικών λυμάτων ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε οικισμούς 3 χωρών της Μεσογείου, την Τυνησία, τον Λίβανο και την Ισπανία.

Τα αστικά λύματα μπορούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες επεξεργασίας να χρησιμοποιηθούν είτε για άρδευση είτε για την παραγωγή ενέργειας, είτε για πόσιμο νερό. “Όλη η διαδικασία γίνεται με φυσικό τρόπο, μέσα από υδροβιότοπους και τη βοήθεια του ήλιου. Πρόκειται για ένα ενεργειακό αυτόνομο σύστημα, οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρούς και μεσαίας κλίμακας οικισμούς μέχρι 5.000 κατοίκους, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας”, λέει ο κ. Κωνσταντίνος Πλάκας, χημικός μηχανικός, ερευνητής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

“Είναι ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, όπου επαναχρησιμοποιούμε το νερό, και τα αέρια προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία αλλά και τα στερεά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα”, αναφέρει.

Στις χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται το σύστημα η επεξεργασία φτάνει από 5 μέχρι 15 κυβικά την ημέρα προκειμένου να μπορέσει να αξιολογηθεί και τεχνοοικονομικά ως προς την απόδοσή του.

Οι παραπάνω εφαρμογές αλλά και δεκάδες άλλες παρουσιάστηκαν στην βραδιά που διοργάνωσε το ΕΚΕΤΑ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με στόχο ο κόσμος να έρθει σε άμεση επαφή με τα τεχνολογικά επιτεύγματα και εντυπωσιακά πειράματα και να γνωρίσει το πλούσιο έργο των ερευνητών αλλά και τη σπουδαία προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://greenagenda.gr/

Related Posts