24.08.2022.

Από τα 42 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη τα 25 ήταν περιστατικά με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τον θάνατο πέντε ανθρώπων έχει προκαλέσει έως σήμερα ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ έχει μολύνει δεκάδες ακόμα ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο ιός εντοπίζεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ διαπιστώνονται και κρούσματα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 42 κρούσματα εντοπίστηκαν στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 25 εξ αυτών ήταν περιστατικά με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Όλοι οι αποβιώσαντες ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 77 ετών) και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Η μέση ηλικία των θυμάτων του ιού είναι τα 85 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε σε 87. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 52 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 72 έτη. Ο νεότερος ήταν 14 ετών, ενώ ο γηραιότερος 90 ετών.

Οι εκδηλώσεις που ανέπτυξαν ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι υπόλοιποι 35 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους, οι 50 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται ανέρχονται σε 20. Οι επτά εξ αυτών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και οι υπόλοιποι 13 σε κλίνες εκτός εντατικής.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
– 42 κρούσματα στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 25 εξ αυτών ήταν περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ
– 3 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ στο Κιλκίς
– 3 περιστατικά στην Πέλλα (το 1 με προσβολή του ΚΝΣ)
– 2 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ στην Πιερία
– 20 περιστατικά στην Ημαθία. Τα 11 εξ αυτών με προσβολή του ΚΝΣ
– 6 περιστατικά στη Χαλκιδική (τα 5 με προσβολή του ΚΝΣ)
– 1 περιστατικό χωρίς προσβολή του ΚΝΣ στις Σέρρες
– 4 περιστατικά (τα 2 με προσβολή του ΚΝΣ) στη Λάρισα
– 2 περιστατικά (με προσβολή του ΚΝΣ) στα Τρίκαλα

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.voria.gr/article/ios-ditikou-nilou-42-krousmata-sti-thessaloniki—pente-nekri-se-oli-ti-chora?fbclid=IwAR2OjhFsPi3bbBn8Mw-K18mT6Ifkj3Ye0lH0Vcju5XygzGE9yeLtCSJcJTc

Related Posts