13/02/2021.

Του Νίκου Πουτσιάκα*.

Τα τελευταία χρόνια η Πολιτική Οικολογία έχει εισέλθει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.κυρίως στις βόρειες, χώρες της ηπείρου μας.Ιδιαίτερα στη Γερμανία, και τη Γαλλία, τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, ενώ στο ευρωκοινοβούλιο, η πολιτική οικολογία γνωρίζει ισχυρή και ουσιαστική εκπροσώπηση μέσω της Ευρωομάδας των Πρασίνων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Ε.Π.Κ), του οποίου επίσημος εκπρόσωπος στη χώρα μας είναι οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Στην Ελλάδα, η πολιτική οικολογία εκφράστηκε στο παρελθόν με κινηματικό κυρίως τρόπο χωρίς όμως να έχει καταφέρει, ως σήμερα, αντίστοιχες επιδόσεις με τις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές. Η δε κοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική εκπροσώπηση της, εκτός από ορισμένους αυτοδιοικητικούς, είχε περιοριστεί σε ελάχιστους βουλευτές, την εποχή των Οικολόγων Εναλλακτικών, σε δυο ευρωβουλευτές που με εναλλαγή κάλυψαν μία θητεία στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς και στην βουλευτική και κυβερνητική συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων κατά τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η όλη αυτή πορεία, και ιδιαίτερα η τελευταία περίοδος συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι αρκετά δύσκολο να αποτιμηθεί επακριβώς, κυρίως λόγω της ιδιότυπης συμμετοχής. Σε γενικές, όμως, γραμμές, και παρά τις όποιεςαστοχίες, το αποτύπωμά της είχε θετική συνεισφορά στην πολιτική πορεία της χώρας.

Κατά τα τεσσεράμιση (4,5) περίπου χρόνια της περιόδου 2015-2019 παρότι υπήρξαν λάθη και κυρίως μία υπερβολική ανοχή σε κυβερνητικές παρεκτροπές, ιδιαίτερα στο θέμα των εξορύξεων, η συνεισφορά των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν πολύ σημαντική, σε αρκετά θέματα και ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως το Εθνικό και τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ), οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο, και η προώθηση του πλαισίου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας (με τις ενεργειακές κοινότητες και της κοινσεπ) κ.ά.

Από όλη αυτή τη διαδικασία, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ διδάχτηκαν πολλά, και έχουν, πλέον, καταφέρει να οριοθετήσουν πλήρως το δικό τους διακριτό ρόλο, που θα επιχειρήσουν να διαδραματήσουν κατά το προσεχές διάστημα.

Στο τελευταίο συνέδριο, οι αποφάσεις ήταν σαφείς, ρητές και κατηγορηματικές, για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, πιθανώς και αρκετά σύντομα, αν κρίνουμε από την πρωτοφανή «μακιαβελική» κυβερνητική ανευθυνότητα, ακόμη και εν μέσω αναμενόμενης ισχυρής έξαρσης της πανδημίας.

Η σημερινή Κυβέρνηση έχει χειριστεί, όλα σχεδόν τα θέματα, με τον πιο αδέξιο και αυταρχικό τρόπο, μέσα από τις πιο παρωχημένες, πλέον, νεοφιλελεύθερες εμμονές, οι οποίες είναι γεμάτες αντιφάσεις και παραδοξότητες. Τώρα και πάλι προτάσσει, με τον πιο ανεύθυνο τρόπο, μόνο το δικό της συμφέρον και των οικείων της.

Η περίοδος της πανδημίας δίδαξε πολλά, άλλα και ήρθε, να επιβεβαιώσει τις θέσεις της πολιτικής οικολογίας, καθώς, οι περισσότεροι επιστήμονες και ειδικοί, πλέον, συμφωνούν, ότι αυτή σχετίζεται με την αδηφαγία, την άκριτη καταστροφή της φύσης και τη συνακόλουθη ανάπτυξητων ζωονόσων.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη για την εποχή μας κατάσταση, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, σε συνεργασία και με το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα, διατύπωσαν από την πρώτη στιγμή προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των τομέων που αφορούν τη σημερινή κρίση,  προτάσσοντας ένα δημόσιο και κοινωνικό σύστημα προστασίας και βιώσιμης ευημερίας (οι προτάσεις μας βρίσκονται στον ιστότοπο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ www.ecogreens.gr).

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής οικολογίας, πανευρωπαϊκά, είχαν ήδη προετοιμαστεί για αντίστοιχες καταστάσεις, αλλά και για όλα τα άλλα μεγάλα θέματα (όπως η κλιματική κρίση, η στρεβλή παγκοσμιοποίηση, το προσφυγικό, οι ανισότητες και κοινωνική προστασία κ.ά.).

Οι θέσεις για τα νέα ζητήματα που προκύπτουν από τα δεδομένα της «μεταπαγκοσμιοποίησης», η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί, και από την 4η βιομηχανική επανάσταση, η οποία ήρθε γρηγορότερα λόγω της πανδημίας, ήταν ήδη επεξεργασμένες συλλογικά από τους Ευρωπαίους Οικολόγους.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, και τα υπόλοιπα πράσινα ευρωπαϊκά κόμματα, είχαν δουλέψει συστηματικά πάνω σε νέα δεδομένα, πολύ πριν καν αυτά εμφανιστούν, και είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα, για τις επιπτώσεις της τηλεργασίας και μέσω πλατφορμών και είχαν διατυπώσει προ πολλού προτάσεις, πριν από την εμφάνιση των επιπτώσεων, προκρίνοντας, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση ενός υψηλού καθολικού εισοδήματος.

Ήταν ο μοναδικός πολιτικός φορέας, που είχε προβεί σε όλα τα παραπάνω, με τρόπο συστηματικό και συγκροτημένο, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον συγκεκριμένες προτάσεις για τους μηχανισμούς ανάσχεσης των όποιων ανισοτήτων πάνε να προκύψουν.

Η πολιτική οικολογία δεν αποτελεί μονοθεματική φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση, όπως συχνά εσφαλμένα και ενίοτε υστερόβουλα παρουσιάζεται, τουναντίον, συνιστά μία ολιστική πολιτική πρόταση, η οποία συνδυάζει το κοινωνικό με το οικονομικό, το περιβαλλοντικό με το πολιτισμικό, όλα όντας απολύτως αλληλένδετα, και καταλήγει στην πρόταση για βιώσιμη ευημερία, όπου κάθε πολίτης θα απολαμβάνει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μέσα από τη μέγιστη δυνατή αρμονική σχέση με το σύνολο των οικοσυστημάτων.Είναι προφανές, ότι δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος σε ένα άρθρο.

Η πολιτική οικολογία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει και στη χώρα μας και να  αξιοποιήσει πολύτιμη εμπειρία, τόσο από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, το οποίο έχει κάνει, κατά γενική ομολογία, μία εξαιρετική δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο και έχει αναδείξει και αντιμετωπίσει το σύνολο των σημαντικότερων θεμάτων (όπως το ρόλο των λόμπυ, των φορολογικών παραδείσων, της διαφθοράς, της περιβαλλοντικής και πάσης μορφής απάτης, αλλά και της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των ανισοτήτων, της κοινωνικής προστασίας και πολλών άλλων).

Ενόψει της επερχόμενης κλιματικής κρίσης, που θα είναι ένα ζήτημα, ίσως, πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε πανδημία, οι προτάσεις της πολιτικής οικολογίας αποτελούν, μάλλον, μονόδρομο. Στη χώρα μας, η πολιτική οικολογία είχε στοχοποιηθεί, ώστε να απαξιωθεί και θεωρούμε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια, από διάφορους μηχανισμούς, αυτή η απαξίωση να συνεχιστεί, με συγκεκριμένους αστικούς και άλλους μύθους κατά των οικολόγων, οι οποίοι, και εν όψει μιας εκλογικής αναμέτρησης, αναμένεται να εντατικοποιηθούν.

Οι αποκλεισμοί μας, με τη μη προβολή θέσεών μας, από ορισμένα ΜΜΕ, πιθανότατα θα συνεχίσουν να υφίστανται, Το κατεστημένο πολιτικό σύστημα διαβλέπει τις προοπτικές του Πράσινου χώρου και φαίνεται ότι θα τις πολεμήσει λυσσαλέα, ενώ παράλληλα, με ψευδεπίγραφες προγραμματικές διατυπώσεις, θα επιχειρεί να οικειοποιηθεί τις οικολογικές θέσεις, με σκοπό να εξαπατήσει το εκλογικό σώμα.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, υπάρχει ανάγκη ο χώρος της πολιτικής οικολογίας να ενώσει όλες τις δυνάμεις του και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν νέα όργανα και δομή και βρίσκονται σε μία διαδικασία πλήρους ανασύνταξης και αντιμετώπισης όλων των παθογενειών του παρελθόντος, έχοντας περάσει πλέον τις παιδικές ασθένειες μιας μακράς περιόδου (που ομολογουμένως διήρκεσαν πολύ).Είναι, πλέον, σε θέση να βγουν στο προσκήνιο και να διαδραματίσουν ένα πραγματικά εποικοδομητικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας. Και αυτό θα είναι προς όφελος όλων.Με ένα προσκλητήριο ανοιχτό. Η ώρα είναι τώρα.

*Ο κ. Νίκος Πουστιάκας είναι περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Πηγή: https://www.larissanet.gr/2021/02/13/gia-mia-politiki-oikologia-paremvatiki-kai-enomeni-an-ochi-tora-pote1/

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Related Posts